Erciyes Üniversitesi Sağlıklı Yaşam Kulübü ve Hemşirelik Kulübü tarafından Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi’nde “Bağımlılıklarla Mücadele” konulu konferans düzenlendi.
Konferans, Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Caferoğlu Akın’ın “Yeme Bağımlılıklarıyla Mücadele” başlıklı sunumuyla başladı. Bağımlılığı; Madde Bağımlığı ve Davranışsal Bağımlılık olmak üzere iki ana başlık altında toplayan Doç. Dr. Zeynep Caferoğlu Akın, alışveriş bağımlılığı, kumar bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı, yeme bağımlılığının davranışsal bağımlılık arasında yer aldığını söyledi.
Yeni bilimsel araştırma sonuçlarının yeme bağımlılığı belirtilerinin madde bağımlısı teşhisi konmuş kişilerdeki belirtilerle benzer özellikler gösterdiğine dikkati çeken Doç. Dr. Zeynep Caferoğlu Akın, yeme bağımlılığını ‘Bazı besinlerin beyni diğer yiyeceklere göre daha farklı etkilemesi, ödül yollarının uyarılmasına yol açması, geri çekilme belirtilerinin oluşması ve yeni davranış üzerinde kontrolün kaybedilmesi’ şeklinde tanımlayarak, geri çekilme davranışı oluşmaya başlayıp besinlerin üzerindeki kontrolün kaybedilmesinin yeme bağımlılığı oluşmuş olan besinlerin her geçen gün daha fazla tüketilmesine yol açtığının altını çizdi.
Aç kalmanın daha fazla besin alımına sebep olacağını belirten Doç. Dr. Zeynep Caferoğlu Akın, katılımcılara “Kendinizi aç bırakmayın” ve “Tokluk sinyallerinize kulak verin” tavsiyesinde bulundu. Doç. Dr. Zeynep Caferoğlu Akın, yeme bağımlılığının önlenebilmesi için katılımcılara stresten uzak durmalarını, duygularıyla baş etmeyi öğrenmelerini, besinleri duygularla baş etme yöntemi yapmaktan vazgeçmelerini, düzenli egzersiz yapmalarını ve iyi uyumalarını önerdi. Doç. Dr. Zeynep Caferoğlu Akın, “Kendinizi çaresiz hissediyorsanız, çare her zaman sizsiniz” sözleriyle sunumunu tamamladı.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Evli, “Teknoloji Bağımlılıklarıyla Mücadele” başlıklı sunumunda, günümüzde teknoloji kullanımının özellikle Türkiye’de çok yaygın olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de internette geçirilen sürenin 7,5 saati bulduğunu, bunun % 94’ünün mobil cihazlar aracılığı ile gerçekleştirildiğini ifade etti.
Teknoloji bağımlılığını bir sorun haline getiren durumun aslında diğer bağımlılıklarla aynı olduğunu, sorunun beyindeki ödül mekanizması ve mutluluk hormonu merkezlerinin uyarılması yoluyla ortaya çıktığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Evli, bireylerin boş zamanlarında ortaya çıkan can sıkıntısını gidermek için teknolojiye yöneldiğini, haz duygusunun buradan sağlandığını ifade ederek, problemleri nasıl çözeceğine yönelik bir algısı olmayan bireylerin problemlerden kaçmak ve anlık olarak uzaklaşmak için teknolojiye yönelmesinin kişilerde rahatlama hissi oluşturarak teknolojik bağımlılığa yol açtığını söyledi.
“Madde Bağımlılıklarıyla Mücadele ve Farkındalık Eğitimi” konusunda sunum yapan Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Polis Memuru Mustafa Güneş ise uyuşturucu kullanma yaşının medyada yansıtıldığı gibi 13 – 14 yaşlara kadar düşmediğini, uyuşturucu kullanan gençlerin 19 – 20’li yaşlarda olduğunu belirterek, uyuşturucu ile mücadeleyi aralıksız sürdürdüklerini vurguladı. “Bu öyle bir durum ki, kişinin sadece kendisini ilgilendirmiyor, toplumun tamamını az ya da çok ilgilendiriyor” diyen Mustafa Güneş, özellikle 15 – 24 yaş grubunun risk altında olduğunu, bu yaş grubunun kişiliğinin tam anlamıyla gelişmemesi nedeniyle risklere açık hale geldiğini ifade etti.
Amaçlarının başta gençler olmak üzere, toplumun bütün kesimini ciddi anlamda bilinçlendirmek olduğuna işaret eden Mustafa Güneş, gençlerde farkındalığın artırılmasının önemine dikkati çekti.
Konferans, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Salime Mucuk tarafından konuşmacılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi.