Erciyes Üniversitesi, Kayseri’ye Özgü Yerel Bitkileri Yaygınlaştırmak İçin Ar-Ge Merkezi Kuracak

Erciyes Üniversitesi, Kayseri’ye özgü yerel bitkileri yaygınlaştırmak için Ar-Ge merkezi kuracak. Kayseri’ye özgü yetişen bitkilerin hem yok olmasını önlemek, hem de şehir ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlayan Erciyes Üniversitesi, bu yönde ilk etapta Talas Belediyesi ile işbirliğine girişecek.

Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu ile birlikte Erciyes Üniversitesi Genom ve Kök Hücre Merkezi’nde karadut fidanlarının yetiştirilmesine yönelik bilimsel çalışmayı inceleyen Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, genelde sanayi ve teknolojik ürünlere yönelik gerçekleştirilen üniversite-sanayi işbirliğinin nitelikli tarımsal ürün üretimi konusunda da yapılabileceğini, hatta bu çalışmanın belediyelerle ortak yürütülebileceğini söyledi.

Rektör Güven, “Bugün burada Kayseri’ye özgü olan karadut bitkisinin teknolojik yöntemlerle yetiştirilip çoğaltılmasına yönelik çalışmayı inceledik. Baktık ki, Kayseri’ye özgü bir fındık türü de mevcut, eğer üretimi iyi yapılabilirse ekonomik getiri bile sağlanabilir. Hem karadut, hem fındık, hem de Kayseri’ye özgü yerel bitkilerin canlandırılması ve yaygınlaştırılması için Ar-Ge merkezi kurmayı düşünüyoruz. Bunun için ilgili hocalarımız çalışmalara başlayacaklar. Çalışma bittiğinde üniversitemiz bünyesinde Kayseri’ye özgü bitkileri inceleyen araştırma merkezi kurulmuş olacak. Bu sayede yok olmaya yüz tutmuş Kayseri’ye özgü bitkiler yaygınlaştırılabileceği gibi, ekonomik getiri de sağlanabilecek” dedi.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ise, “Karadutun birçok faydası da var. Bunun yaygınlaştırılması, üretimiyle ilgili el yordamıyla çok zor olduğundan GEN-KÖK’te arkadaşlar sağ olsunlar güzel bir çalışma yaptılar.1500 civarında dikilebilecek formata gelen karadut şuanda fide haline gelmiş durumda. Tabi ki bu ön çalışma Erciyes Üniversitesi’nin büyük desteğiyle ortaya çıktı. Ben öncelikle Erciyes Üniversitesi’ne, Sayın Rektörümüze ve Gen-Kök’e teşekkür ederim. Burada sadece karadut değil, fındığın da Kayseri’de yetiştiğini öğrendik. İnşallah fındıkla ilgili de çalışma yapacağız” dedi.

Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven ile Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’nun karadut fidanı üretimi ile ilgili inceleme çalışmalarına Genom ve Kök Hücre Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Özkul ile merkezde çalışma yapan öğretim üyeleri katıldı.